Ana içeriğe atla

KARACİĞER YAĞLANMASINDA NELER YAPILMALI?




Çoğu kilo sorunu yaşayan, özellikle de karın içi yağlanması fazla olan kişlerin karaciğerleri de bir miktar yağlanabiliyor. Karaciğer vücudumuzun detox bölgesi gibi çalışan bir organ olduğu için de karaciğer yağlanması beraberinde olumsuz başka sorunları da doğurabiliyor. Eğer bir hekime muayene olmuş ve ultrason sonunda karaciğeriniz yağlı çıktı ise hekimin önerisi net bir şekilde diyet yapmanız ve zayıflamanız yönünde olacaktır.
Karaciğer yağlanması karaciğer dokusunda harabiyet yaratacaktır. Ancak karaciğer kendini onarabilen bir organ olduğu için zayıflama ve yağ kaybı ile harap olmuş dokular kendini onarabilmektedir. Dolayısı ile organ yetmezliğine kadar gidebilecek olan yağlanma durumundan sadece diyet yaparak kurtulmanız mümkündür.
KARACİĞERİMİN YAĞLI OLDUĞUNU NASIL ANLARIM?
Bunu öğrenebilmek için 2 yolumuz vardır.
1.       Üst batın ultrasonu ile yağlanmayı tespit edebiliriz.
2.       Karaciğer enzimleri olan AST, ALT, GGT  parametrelerine kan tahlilli ile baktırarak enzim yükselmesinin olup olmadığını tespit edebiliriz.
TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Eğer kan tahlili sonucunda kan yağlarınız yüksek geldi ise hekim kontrolünde ve önerisi ile kolesterol düşürücü, lipid düşürücü ilaç tedavisi başlanmalıdır. Ardından karaciğer yağlanmasında uygulanan diyet programları başlanmalıdır. Diyet programı diyetisyen kontrolünde uygulanır.  Yine uzmanınızın gözetiminde lesitin takviyesi alınabilir.
Karaciğer yağlanmasında uygulanan diyetin genel anlamda dikkat edilmesi gereken noktaları şöyledir;
·         Süt ürünleri yarım yağlı ve ya yağsız tercih edilmeli
·         Sakatatlar, şarküteri ürünleri tüketilmemeli
·         Her gün mutlaka 1 tabak sebze yemeği ve ya 1 kase salata tüketilmelidir.
·         Özellikle gaz yapan sebzeler eğer rahatsızlık veriyorsa yenilmemelidir(karnabahar, brokoli,pırasa, lahana)
·         Yumurta her gün yenilebilir.
·         Etlerin yağları ayıklanarak yenilmelidir.
·         Tavuk derisi yenilmemelidir.
·         Kilo kaybı izlenmeli,  karaciğer ultrasonu  aralıklar ile çektirilerek takip edilmelidir.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER

Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla   telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir. Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz; ·          DEMİR Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlen...