Ana içeriğe atla

RAMAZANDA METABOLİZMANIZ YAVAŞLAMASIN!!







Ramazan ayı bazılarımız için kilo sorunu yaratmazken bazılarımızın kilo alabildiği bir aydır. Uzun süre açlığa bağlı olarak yavaşlamaya başlayan metabolizma, iftar sonrasında kontrolsüz ve miktarca fazla besinin tüketilmesi ile enerji dengesizliği yaratabiliyor. Bu dönemde hareketlerin kısıtlanması, fırsatı olanların gündüz uyuması, suyun az tüketilmesi ve aç kalınan sürenin uzunluğu birleştiğinde vücudumuz her tüketilen besinin depolanması meylinde programlanıyor. Dolayısı ile oruç tutulsa bile ramazan sonrası tartının söylediği rakam 3-5kg yukarıda olabiliyor. Siz de ramazan da kilo alanlardansanız bu önerilerimiz sizin için;
·         Yapılan en büyük hata fiziksel aktiviteyi kısıtlamaktır. Ramazanda yürüyüşü ihmal etmeyin. Özellikle iftardan 1 saat sonrası yarım saatlik yürüyüş, metabolizmanızı hızlandırmaya yardımcı olacaktır.
·         İftardan hemen sonra uyumayın. Uyumak için en az kendinize 2 saat ayırın.
·         İftardan 2 saat sonra ara öğün yapın. Yapılan diğer büyük hata da iftar sofrasından kalkmadan meyvenin, tatlının, çayın, kurabiyelerin yenilmesidir. Bu tür ara öğünler için en az 2 saat beklemelisiniz. Aradaki 2 saatlik mola hem sindirimi sağlayacak hem de kilo almanızı engelleyecektir.
·         İftarda çorbanızı ve yoğurdunuzu yedikten sonra ana yemeğe geçmek için 15 dakikalık bir mola verin. Sofradan kalkın ve 15 dakika dinlenin.
·         Kızartma besin yemeyin. Tencere yemekleri ve fırın yemekleri çok daha sağlıklı bir seçenek olacaktır.
·         Tatlı olarak hafif, yağ içeriği az, şerbetli olmayan tatlıları tercih edin.  Sütlü tatlılar veya dondurmalar en iyi tercihlerdir.
·         İftar sonrası meyvenin dozunu kaçırmayın. Kadınların 2 porsiyon, erkeklerin 3 porsiyondan fazla meyve yemesi iftar sonrası için uygun değildir.
·         İftar sofrasında mutlaka 2-3 bardak su için. Bu hem kaybettiğiniz sıvıyı yerine koyacak hem de midenizi doldurarak erken doymanızı sağlayacaktır.
·         Sofrada önce salatanızı yiyin.
·         Ramazan ikramlarını mümkün olduğunca ufak porsiyonlarda kabul edin.
·         İftariyeliklerden mümkün olduğunca az miktarlarda tüketin.
·         İftar sonrası enerjinizi kolay toplayabilmeniz için bol su ile birlikte sade türk kahvesi içebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER

Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla   telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir. Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz; ·          DEMİR Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlen...