Ana içeriğe atla

ET TAVUK BALIK HİNDİ




Sebzeleri çok severiz ama etin yeri başkadır. Acaba ne kadar et yemeliyiz, bunu biliyor musunuz? Hayvansal proteinlerin en doğru ve en sağlıklı olanlarını tercih etmek, organ etlerini oldukça makul miktarda tüketip, löp etleri ise doğru şekilde hazırlayıp yemek gerekiyor.
Önce balık ile başlayalım. Balık özellikle yağı dolayısı ile çok önemli bir protein kaynağıdır. Özellikle yüzey balıklarını tüketmenizi öneririm. Hamsi, istavrit, uskumru, sardalya ve Norveç somonu oldukça iyi omega-3 kaynağıdır. Ancak balığınızı derin yağda kızartıyorsanız dikkat! Yağda kızaran balığın omega-3 kaybı çok yüksek oluyor. En doğrusu balıkları buğulamak veya fırında pişirmektir. Haftada 2 defa balık tüketmenizi tavsiye ediyorum.
Kırmızı et çok değerli bir protein kayağıdır. Ayrıca demir ve çinko açısından da oldukça zengindir. Eğer kansızlık şikayetiniz varsa kırmızı et tüketiminizi artırmalısınız. Etin yanında yoğurt veya peynir gibi süt ürünlerini tüketmenizi önermiyorum. Etinizin yanında bol bol salata yemelisiniz. Haftada 2-3 defa 150’şer gram kırmızı et tüketebilirsiniz.
Tavuk eti kolesterol açısından kırmızı ete göre nazaran daha fakirdir. Özellikle doğru besleniş, organik, gezen tavukların veya köy tavuklarının tüketimi daha sağlıklıdır. Haftada 1-2 defa tavuk etini sebzeli yemeklerin içinde veya fırında veya haşlayarak tüketebilirsiniz.
Hindi etinin demir değerleri tavuk etine göre daha yüksektir. Kolesterolü düşük, demir içeriği yüksek olduğu için oldukça sağlıklı et ürünleridir. Bazılarımızın kültüründe hindi eti yemek yoktur ancak mutlaka denenmesi ve tüketilmesi gerektiğini düşünüyorum. Sebzeler ile sote şeklinde tüketimi oldukça sağlıklıdır. Haftada 1 defa hindi eti tüketebilirsiniz.

Etler kıymetli protein kaynaklarıdır. Ancak tek tip beslenme sağlıklı değildir. Eğer sofranızda hayvansal etlerin yanı sıra sebzeler, çorbalar ve tahıllar da varsa o sofra sağlıklıdır diyebiliriz. Beslememizde denge çok önemlidir. Bütün et türlerini dengeli bir şekilde sıraya sokarak tüketmeye çalışın. Sağlıklı bir vücut için buna ihtiyacımız vardır.
Dyt. Başak KEFELİ
                           

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER

Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla   telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir. Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz; ·          DEMİR Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlen...