Ana içeriğe atla

KAR ÜSTÜNDE SICAK ŞARAP KEYFİ






Hafta sonu Bursa’da olmanın avantajını kullanarak Uludağ keyfi yaptık. Uludağ ‘a daha önce de gelmiş olanlar bilir, kendinizi birden müthiş bir doğa ve bol oksijenin içinde bulursunuz.  Hareket etmeyi hiç sevmeyen kişiler bile mutlaka 1-2 kilometrelik doğa yürüyüşünü yaparlar. Evet bol oksijen ve hareket iştahınızı açabilir ama aslında bu dağ günü metabolizmanızı hızlandıran bir gün olur.  

Yılbaşı dolayısı ile müthiş bir kalabalığın ortasındaydık. Bu sebeple kayak yapmaya cesaret edemedim. Ama bu kar keyfini kaçıramazdım. 2 saatlik bir yürüyüşün ardından kendimizi elimizde sıcak şaraplarımızı tutarken bulduk. Bilmeyenler için anlatalım. Nedir bu sıcak şarap?

Sıcak şarap 1 litre kırmızı şaraba çeşitli baharatlar, tarçın ve bolca şeker eklenerek yapılan lezzetli mi lezzetli bir içecektir. Şekerin etkisi ile ısıtılan şarap daha kıvamlı ve şekerli bir tat alır. Baharatlar sayesinde dumanı müthiş kokar. 

Tabi içen kişi diyetisyen olunca konu gelir şarabın faydalarına. Aslında alkol insan bedenine zarar veren, dokuları harap eden bir içecektir. Dünya sağlık örgütü kadın ve erkek için alkolün tüketilebilir dozunu tayin etmiştir. Bu da kadınlar için 25g alkol, erkekler için 50g alkoldür. Yani ortalama kadınlar için 2-3 kadeh şarap yapar. Günlük olarak bu dozun üzerine çıkılmamasında fayda vardır.

Söz konusu kırmızı ve sıcak şarap olunca ise içeceğin kalori miktarı da değişir. Tabi ki sıcak şarabın kalorisi yapılırken içine eklenen şeker oranına göre artıyor.  Bizimkisi oldukça şekerli idi. 100ml kırmızı şarabı ortalama 80kkal olarak değerlendirirsek 1 kadeh sıcak şarap ise neredeyse bunun 2 katına yakın bir kaloriye eşdeğerdir. Ortalama 150kkal civarı bir enerjisi vardır. Bu da orta boy 2 adet taze meyveye eşdeğerdir.  İçilen şarap sadece 1 kadeh olunca bunun zararından çok yararının olduğun söyleyebilirim. 

Üzüm kabuğunda ve çekirdeğinde bolca bulunan antioksidanlardan biri olan resveratrol kırmızı şarabın bileşiminde vardır. Bu antioksidan başta kalp ve damar sistemi olmak üzere cilt sağlığında da etkilidir. Kısacası hem bol oksijen hem de şarap sayesinde tazelendik, yenilendik. 


Savaşların, acıların, felaketlerin ve haksızlıkların, geçip giden koca bir yıl gibi geride kalması umudu ve  2013 yılında tüm düşlerinizin gerçekleşmesi dileğiyle..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER

Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla   telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir. Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz; ·          DEMİR Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlen...