Ana içeriğe atla

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER





Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla  telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir.
Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz;

·         DEMİR
Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlenen saç dökülmesi, üşüme hissi var ise demir değerlerinize baktırmanızda fayda vardır. 

·         ÇİNKO
Genelde mide ve bağırsak sorunları yaşayanlarda veya hayvansal kaynaklı besinleri az tüketenlerde görülen çinko eksikliği de özellikle saç dökülme nedenlerinin arasındadır. Normal kan değerinin ortalama 100 civarında olması gerekirken 70-80 değerinin altına düştüğü anda saç dökülmeleri başlar. Çinko eksikliğinizin olup olmadığını tespit edebilmek için kan tahlilli yaptırmalısınız. Eğer eksiklik var ise 1 kutu çinko suplemanı kullanmalısınız. Bunun yanı sıra et, tavuk, balık,peynir,yumurta sarısı,patates, kuruyemişlerden ise badem, fındık, fıstık çinko açısından zengin besinlerdir. Bu besinlerden destek alabilirsiniz. 

·         BİOTİN
B7 vitamini veya H vitamini olarak da bilinen biotin oldukça önemli vitaminlerden biridir. Özellikle saç,kaş ve kirpik için son derece önemlidir.  Yetersizliği genelde biotin içeren besinlerin az tüketilmesinden veya rutin şekilde çiğ yumurta yenilmesi durumunda ortaya çıkabilir. Çiğ yumurtadaki avidin proteini biotini bağlar ve yetersizliğine yol açar. Bu durumda da saç dökülmeleri artar, tırnak kırılmaları çoğalır. Eksikliğine nadiren rastlansa da dönem dönem Biotin desteği alınmasında fayda vardır. Ayrıca bira mayası, buğday, yumurta, karaciğer, tavuk, kuzu eti, ekmek, balık, süt ve peynir biotinin besinsel kaynaklarıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...