Ana içeriğe atla

TIRNAK KIRILMALARINA ÇÖZÜM





Diyet yapan çoğu kişinin problemi diyetin ilerleyen aylarında tırnakların yumuşaması, kırılması veya katman katman ayrılmasıdır.  Kullanılan oje benzeri kalitesiz ürünlerden de kaynaklanabildiği gibi tırnak problemlerinin çoğunun sebebi yetersiz mineral ve vitamin alımıdır. Hem diyet esnasında hem de normal hayatta daha kuvvetli tırnaklara sahip olmak istiyorsanız dikkat edeceğiniz birkaç nokta vardır.
Tırnaklarınıza dışarıdan bakınız. Koruyucular ve kaliteli besleyici bakım ürünlerini tırnaklarınıza uygulayabilirsiniz.
Çoğu zaman tırnaklara sadece dışarıdan bakmak yetersiz gelebilir.  Bu gibi durumlarda besin desteklerinden, özel geliştirilmiş karışımlı tırnak bakım destek ürünlerinden faydalanabilirsiniz.  Kullanacağınız tırnak sağlığı için olan ürünün bileşiminde şunlar mutlaka bulunmalı;
·         BİOTİN: Tırnak sağlığı için mutlaka kullanılması gereken bir B grubu vitaminidir. Uzun süre diyet yapanlarda genelde eksikliği görülür. Diyete bağlı tırnak kırılmalarında genellikle sorumlu biotin eksikliğidir.
·         ÇİNKO:   midesi sağlam olan ve makul miktarda et ürünleri tüketen çoğu kişide çinko eksikliği görülmez. Ancak uygun olmayan diyetlerin uzun süre kullanılması, tek tip beslenme, hayvansal kaynaklı besinleri tüketmemekten veya midede gastrit, ülser gibi rahatsızlıkların olmasından dolayı da çinko eksiklikleri görülebilir. Kan tahlillerinde çinko değerleri ölçtürülebilir. Eksik görülen durumlarda destek olarak alınabilir.
·         DEMİR: demir eksikliği ve kansızlık tırnak sağlığında ciddi sıkıntılara yol açabiliyor. Tırnakların kırılması, yumuşaması, üzerinde ince şerit çizgilerin oluşması ve tırnakların uzunlamasına yol yol kırılmasına neden olabilir. Demir minerali de çinko gibi kan tahlillerinde rahatlıkla test edilebilir. Eksikliği durumunda mutlaka tedavisinin olunması gerekir. Ayrıca Türkiye’de kadınlarının yarısının kansız olduğunuz biliyoruz. Dolayısı ile tırnak sağlığı için dönem dönem demir minerali kullanılmasını öneriyorum.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER

Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla   telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir. Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz; ·          DEMİR Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlen...