Ana içeriğe atla

KIŞIN KIŞ SALATASI YİYİN

Çoğu insan yaz sebzesi olan ve diyetlerde bolca yazılan domates, salatalık, biber gibi salata malzemelerini kışın da sofralarında bulunduruyor. Halbuki doğru olan yazın yaz sebzelerini kışın kış sebzelerini tüketmektir. dolayısı ile kalorisi çok düşük olsa dahi domates, salatalık, biber gibi yaz sebzelerini kışın salataların içinde kullanmayı önermiyorum.
Kış salatalarımızın içinde beyaz veya mor turp, beyaz veya mor lahana, havuç, yeşillikler, ıspanak,pazı,soğan gibi sebzelerin kullanılmasını öneriyorum. Bir beslenme uzmanı olarak da benim akşam yemeklerime eşlik eden kış salatamın tarifini sizlerle paylaşıyorum.






MALZEMELER
(2 kişilik)

  • 4-5 dal ıspanak
  • 1/2 havuç
  • 1/2 mor turp
  • 1 diş sarımsak
  • 1 dilim  tulum peyniri 
  • bol limon
  • 1 kaşık kadar zeytinyağı

Salatamın içindeki turp ve sarımsak bağışıklık sisteminin bir numaralı destekçileridir. Peynir ve ıspanak ise kalsiyum deposudur. Kış döneminde kalsiyum hem kas çalışmasına yardımcı olur hem de metabolizmanın hızlanmasını destekler. Limon ise en kuvvetli c vitamini kaynağıdır. Kış döneminde bol bol limon tüketilmesi taraftarıyım. Yalnız market raflarında satılan hazır limon sularını gerçek limon suyu ile kıyaslamayın. Hazır limon suları sulandırılmış sitrik asittir. Yani c vitamini içermezler.  Havuç ise cilde ve göze iyi gelen A vitamini öncüsü beta-karoten deposudur. Az zeytinyağı ile bol bol tüketilmesi gerekir.

Afiyet olsun, kışınız kış sebzeleri ile geçsin :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER

Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla   telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir. Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz; ·          DEMİR Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlen...