Ana içeriğe atla

KEPEK KANSIZLIK YAPIYOR







Diyete başlayan herkes ilk önce ekmeğinin türünü değiştirir. Maalesef ki marketlerde hala beyaz ekmek satıldığı için çoğu kişi beyaz ekmek tüketiyor. Diyet konusunda yaygın olan kanı ise beyaz ekmeğin kilo yaptığı. Aslında bu pek yanlış bir bilgi değildir. Ancak ekmek tüketiminde ekmeğin türünden ziyade önemli olan dozudur. Yani bir oturuşta yarım ekmek yiyen birisi beyaz ekmek yerine esmer veya çavdar ekmeği de yese yine kilo alır. Yani esmer ekmek, kepekli ekmek eşittir diyet ekmek değildir. Beyaz ekmekten tek farkı lifinin ve vitamin içeriğinin daha fazla olmasıdır.

Zayıflama hastalarımın %90’ına kepekli ekmek önermiyorum. Çünkü gereğinden fazla kepek kansızlık yapıyor. Türkiye zaten kansızlığın bolca görüldüğü bir memleket. Üzerine fazla fazla kepekli ürün tüketmek de bu kansızlığı tetikliyor. Kepekli ekmek sadece kolesterolü ve şekeri yüksek olan veya kronik kabızlık çeken kişiler tarafından tüketilmesi gereken bir ekmektir. Asıl kullanılması gereken ekmek türü ise TAM BUĞDAY VEYA ÇAVDAR VEYA ÇOK TAHILLI EKMEKLERDİR.

Kepek ekmeğinin yapılışı şu şekildedir: beyaz unun içine bir miktar saf kepek eklenerek yapılır. Tam buğday ekmeği ise tam buğday unundan içine kepek eklenmeden yapılır. Veya çavdar ekmeği ise çavdar unundan yapılır. Dolayısı ise çok daha sağlıklıdır. Tok tutarken kansız bırakmaz.
Yukarıda da bahsettiğim gibi ekmek türlerini seçerken bilinçli seçmek önemlidir. Ancak ekmeğin türünden ziyade, tüketim miktarı çok daha iyidir. Günde 1 adet tam buğday ekmeği yemektense, 2 dilim beyaz ekmek yemenizi tavsiye ederim. Doz her zaman daha önemlidir.
Diyet listelerimde kullandığım ortalama ekmek dilimlerim şu şekildedir;
·         Aktif çalışan ve iştahlı erkek danışanlarımda her öğünde 2’şer dilim olmak üzer toplamda 6 dilim ekmek öneriyorum.
·         Aktif çalışan bayan danışanlarımda kahvaltıda 2 dilim geri kalan her öğünde 1’er dilim ekmek olmak üzere 4 dilim ekmek öneriyorum.
·         Pasif olan erkek danışanlarımda kahvaltıda 2 dilim geri kalan her öğünde 1’er dilim ekmek olmak üzere 4 dilim ekmek öneriyorum.
·         Pasif olan bayan danışanlarımda kahvaltıda ve öğle yemeğinde 1’er dilim olmak üzere toplamda 2-3 dilim ekmek öneriyorum.


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER

Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla   telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir. Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz; ·          DEMİR Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlen...