Ana içeriğe atla

YOĞURT İLE ZAYIFLAYIN



Zayıflama diyetlerimde en sık kullandığım protein ürünü süt ürünleri. Özellikle de fermente olmuş süt ürünleri: yoğurt,ayran ve kefir.

Yapılan bir çok çalışmada kalsiyum içeren bu ürünlerin bağırsaklarda yağ bağlayıp dışarı atmaya yardımcı olduğu tespit edilmiş. Ayrıca kolay sindirilen bir protein ürünü oldukları için de metabolizmayı hızlandırıcı özellikleri var. Süt şekeri ve süt proteini aynı zamanda şeker dengeleyici. Hem şekeri düşenlerde hem de şekeri yükselenlerde tedavi amacı ile kullandığımız besinler. Özellikle ara öğün olarak kullanıldıklarında uzun süre tok tutma özellikleri de var.

Sadece 1 tabak sebze yemeği yiyip kalmak ile yanına 1 kase de yoğurt yemenin arasında dağlar kadar fark var. Yemeklerinizin yanına 1 kase yoğurt ilave etmeniz size en azından 2 saatten fazla tokluk hissi sağlayacaktır. 

Bu kadar güzel özelliklere sahip en doğal besin olan yoğurt da benim diyetlerimin vazgeçilmezleri arasında. Özellikle acıkma problemi yaşıyorsanız, karın yağlarınızdan şikayetçiyseniz, şeker düşüklüğü hissedip elleriniz titriyorsa yoğurt ile tanışın ve barışın. Her öğünde 1 ufak kase yoğurt tüketin.

EV YOĞURDU NASIL YAPILIR?

Sanayi tipi yoğurtları biz beslenme uzmanları pek sevmeyiz. Herşeyin doğalından yana olduğum için hastalarıma ev yoğurdu yapmalarını tavsiye ediyorum. Bana kalırsa dünyanın en kolay işi yoğurt mayalamak. Bilmeyenler için tekar edelim;

İster hazır paket süt alın isterseniz de açıkta satılan sütlerden alın.  Sütünüzü  bir tencerede kaynatın. Ardından  tezgahın üzerinde soğumaya bırakın. Soğumaya başlayan süt yaklaşık 40 derece olana kadar bekleyin. 40 dereceyi nasıl ölçücem derseniz: Anne yöntemini deneyelim. Serçe parmağınızı süte daldırdığınızda parmağınız yanmayacak. Ama sütün ısısını hissetmiyorsanız da 40 derecenin altına inmiş demektir. Hafif bir ısının hissedilmesi gerekiyor.

Isısını ayarladığınız sütün içine (1 lt süt için 1 kaşık yoğurt olmak kaydı ile) mayasını bir kaşık yardımı ile bırakın ve hafifçe karıştırın. Yoğurdunuzun üzerini bir bez ile örtün ve fazla ışık almayacak şekilde bez ile çevirin. Isısını bir müddet koruması gerekiyor. Bu sebeple soğuk bir zemine bırakmayın. Masa üstünde bekletebilirsiniz. Yaklaşık 6-7 saat sonra yoğurdunuz hazırdır. Mayalanmış sütün olgunlaşması için 1 gün buzdolabında bekletin ve ardından tüketmeye başlayabilirsiniz.




 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER

Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla   telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir. Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz; ·          DEMİR Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlen...