Son yıllarda yapılan çalışmalar besinlerde doğal olarak var olan bazı maddelerin kanser hücreleri üzerindeki etkilerine yöneliktir. Bu maddeler besin öğesi değildir. Yani karbonhidrat, protein,yağ değildir. Bu maddeleri vücudumuza aldığımız zaman, vücudumuza giren kanser yapıcı maddelerin kanser yapma özelliklerini yok ettiklerini, hücrelerin kanser hücresine dönüşmelerini engelledikleri tespit edilmiştir. Ayrıca var olan kanser hücrelerinin de üremesini baskıladıkları bilinmektedir. Bu maddeler fazla uzakta değil, günlük olarak tüketebileceğin besinlerin içindedir. Daha detaylı bilgi için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsiniz.
Maddeler | Bulundukları besinler |
Proteaz engelleyiciler (bunlar pişirme ile kaybolmaz) | Soya fasülyesi, mercimek,kurufasülye,nohut,taze fasülye,bezelye |
Oksitlenmeyi önleyiciler | Meyve,ceviz,fıstık,fındık gibi sert kabuklu çerezler |
flavanoidler | Turunçgiller, karadut, kayısı, kızılcık, kiraz, vişne, kuş üzümü, kırmızı ve kara üzüm |
Özel koku ve tat veren maddeler | Lahana, karnabahar, ıspanak,pazı,turp,nane,keki,pancar,şalgam,hardal yaprağı |
Kükürtlü maddeler | Sarımsak, soğan, pırasa |
Yorumlar
Yorum Gönder