Ana içeriğe atla

BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN BEDENİNİZ SAĞLIK DOLSUN



            


    Et tüketiminin normalin iki katına çıktığı kurban bayramını sağlık problemi yaşamadan geçirebilmeniz için bayramı önceden planlamalısınız. Özellikle kalp ve böbrek problemi yaşayanlar, önemli derece kabızlığı olanlar, şekeri ve tansiyonu yüksek seyredenlerin daha dikkat olmaları önerimdir.

Bayram ziyaretlerinde ikram edilen tatlılar, kurabiyeler, sarmalar, ortaya kurulan mükellef sofralar hepimize tanıdık. Ancak bayramı ağız tadıyla geçirebilmek için yapılan beslenme önerilerine uymakta fayda var.
·         SEBZELERLE BAYRAMA HAZIRLANIN
Bayram öncesi 3 günü ve bayram sonrası üç günü vücudumuzu dengelemek amaçlı sebze günleri olarak belirlemeliyiz. Bayram günü gereğinden fazla et tüketileceği göz önünde bulundurularak daha sebze yemeği ağırlıklı bir hafta ile bayrama hazırlık yapmalıyız.
·         KURBAN ETİNİ DİNLENDİRMEDEN YEMEYİN
Ölüm sertliği denilen rigor mortisli etlerin sindirimi son derece zordur. Özellikle normalde de sindirim problemi çeken kişilerin bayramın ilk günü et tüketimlerini azaltmalarında fayda var. Kesilen etin en az 12 saat hafif serin bir yerde dinlendirilmesi gerekmektedir.
·         ETLERİN YANINA SALATA YAPIN
Daha dengeli bir öğün geçirebilmek için bayramda salatayı unutmayın. Etleri tek başına değil, yanında mutlaka mevsim salatası veya borani, havuç, brokoli gibi sebze salataları ile birlikte tüketin.
·         ŞEKERE DİKKAT!
Bayram boyunca hem bol şekerli tatlıların hem de şekerli ve gazlı içeceklerin tüketimi artıyor. Özellikle fazla kilo sorunu yaşayanlar ve şeker hastası olanların şekersiz içecekleri tercih etmeleri ve tatlı tercihlerinde porsiyonları mutlaka azaltmaları gerekiyor.
·         SU İÇMEYİ UNUTMAYIN!
Bayram boyunca hem daha fazla proteinli beslenmeye hem de normal beslenme düzenimizin bozulmasına bağlı olarak vücudumuzun suya karşı olan isteği artıyor. Vücudumuzda daha asidik bir ortamın oluşmasını su tüketimini artırarak azaltabiliriz. Gün içinde mutlaka 2 litre su tüketilmelidir.
·         TATLI YERSENİZ MEYVE YEMEYİN
Özellikle bayramdan kilo almadan çıkmak istiyorsanız sağlıklı beslenmenin yanı sıra gün içinde tükettiğiniz besinlerin kalorisine de dikkat etmelisiniz. Özellikle tatlı tükettiğiniz günlerde meyve yemeyerek karbonhidrat tüketiminizi dengeleyebilirsiniz.  Et tüketiminiz gün içinde 200 gramı aşıyor ise o güne mahsus olmak üzere diğer protein kaynaklarını azaltınız. Yani yoğurt ve sütü bir günlüğüne beslenmenizden uzak tutunuz.  Makarna, pilav, patates, pirinçli dolma veya sarma tükettiyseniz o öğüne mahsus olarak yanında ekmek yemeyiniz. Bu şekilde ufak önlemler ile günlük kalori alımınızı dengelemiş olacaksınız.
·         ETLERİ SEBZELERLE SOTE YAPIN
Özellikle kalp ve tansiyon problemi yaşıyorsanız etlerin pişiriliş şekilleri de son derece önemli.  Kavurma veya yağda pişirme yerine en az 12 saat dinlendirilmiş etlerinizi sebzelerle sote yapabilirsiniz. Ayrıca ızgara veya fırında pişirme yöntemleri de son derece sağlıklı yöntemlerdir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER

Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla   telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir. Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz; ·          DEMİR Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlen...