Mantar hakkında etrafta çok şaibeli bilgiler dolaşıyor. Bu lezzetli besine sebze diyenler de var et diyenlerde. Ben de bir mantar aşığı olarak konuyu aydınlatmak istedim.
Mantar ne sebzedir ne de et. Mantar “mantar grubunun” bir besinidir. Yani özeldir,farklıdır. Sebze kadar lifi vardır. Dolayısı ile kabızlık için birebirdir. Kalorisi inanılmaz düşüktür. Hem çiğ olarak hem de pişirerek rahatlıkla tüketebilirsiniz. 4-5 adet mantarda yalaşık 15 ünite D vitamini vardır. Tabi ki bu d vitaminini kullanımı vücudumuzda fazla yüksek değil ancak yine de destektir.
Mantarın kolesterolü yoktur. Sodyumu ve karbonhidratı çok düşüktür. Hem şeker hem de kalp hastaları son derece rahatlıkla tüketebilir. Ayrıca folik asit ve selenyum deposudur. Doğurganlık çağındaki kadınların tüketmesi önerimdir. Antitümoral, antiviral ve antibakteriyal özellikleri vardır, bağışıklığımızı kuvvetlendirir.
Aslında mantar hakkında Koreli bilim adamları oldukça yoğun çalışmalar yapıyor. Ve önerileri haftada 3 gün mantar tüketilmesi yönünde. Ülkemizde de mantar tüketimi azımsanacak kadar değil. Türk halkı mantar seviyor. Sadece ön yargılıyız. Bu kadar faydası olan bir besine karşı daha ılımlı bakmalıyız. Mantarı yemeklerinizde daha bol kullanabilirsiniz.
NOT: Mantarla ilgili tariflere ulaşmak için TIKLAYINIZ. MANTARLI OMLET
NOT: Mantarla ilgili tariflere ulaşmak için TIKLAYINIZ. MANTARLI OMLET
Yorumlar
Yorum Gönder