Ana içeriğe atla

TAVUK ETİ Mİ KIRMIZI ET Mİ?


Yakın zamandan beri haftalık olarak çıkan ULUDAĞ GAZETESİnde köşe yazarlığı yapıyorum. Gazetede ki son yazım tavuk ve kırmızı et ile ilgili. Çok tartışılan ve merak edilen bir yazıydı. Blogumda da paylaşmak istedim.



TAVUK ETİ Mİ KIRMIZI ET Mİ?
Son zamanlarda tavukları o kadar çok yerden yere vuruyorlar, okadar çok iddia atıyorlar ki bir uzman olarak benim bile bazen kafam karışıyor. Hangisi iyi, hangisi kötü? Et mi yiyelim tavuk mu? Her kanalda bir uzman, her gazete de bir yazı. Balık yemeyin ağır metal var, et yemeyin kolesterolünüz yükselir, tavuk yemeyin hormonlarınız bozulur…Bunlar gibi bir sürü karışık bilgi. Peki ne yiyerek protein ihtiyacımızı karşılayalım? Çocuklarımıza ne yedirelim?
Evet doğru, gıda sanayisi daha çok üretim yapabilmek için hayvansal ürünlerde, tabi iki bitkisel ürünlerde de ilaçlama, gübreleme, antibiyotikli yemler, ilaçlı sular kullanıyor. Bu sayede hayvanların etinden,sütünden,yumurtasından daha çok verim alıyor. 1 dönemde meyve vermesi gereken bitkiden 3-4 dönemde meyve elde edebiliyor. Seralarda her mevsim her besin yetişiyor. Peki bunlar sağlığa ne kadar zararlı? İsviçreli bir bilim adamı olan Paracelsus’un  bir sözü vardır. Biz bu sözü sürekli kullanılırız. “Her şey zehirdir, mühim olan dozdur”.  Suyun bile fazlasının toksik özelliği vardır. Vücudumuzun bir immün sistemi, bir boşaltım sistemi, bir detoksifikasyon yani toksinleri temizleyici sistemi vardır. Eğer siz vücudunuzun tolere edebileceği derecede yabancı maddeyi dışarıdan alırsanız bunu kolaylıkla vücudunuz temizler. Size bir zararı olmaz. Yalnız dozu aşan her şeyde olduğu gibi, gıda katkı maddelerinde, yem antibiyotiklerinde,  tarım ilacı kalıntılarında, gübre kalıntılarında, tavukların kas dokusunda birikim yapmış antibiyotik ilaçlarında, hormon iğneleri yemiş dananın etindeki birikimlerde abartıya kaçarsanız sonucunu bizim de henüz bilmediğimiz deformasyonlar görülebilir. Yani yine konunun başına dönersek, haftada 1 defa yediğiniz tavuk,haftada2 defa balık yiyebilirsiniz.
Peki tavuğu illa yemek zorunda mıyız? Tabiî ki değilsiniz. Tavuk yerine hayvansal proteinlerden  kırmızı et veya hindi eti yiyebilirsiniz. Kırmızı etin tavuk etine göre demir ve çinko içeriği daha yüksektir. Özellikle kansızlığınız varsa kırmızı eti tercih etmelisiniz. Tavuk etinin ise kolesterolü kırmızı ete göre çok daha azdır. Dolayısı ile damar tıkanıklığı veya kolesterol yüksekliğiniz varsa balık ve tavuk etini ağırlıklı olarak tercih edebilirsiniz.
Sağlıklı beslenme kurallarının en bilineni çeşitli beslenmedir. Tabaklarınız gökkuşağı gibi rengarenk  olsun. Tek tip beslenmekten uzak durun.  Tavuk, balık, hindi ve kırmızı eti haftaya yayarak tüketmeye çalışın. Sebzeler ise olmazsa olmazınız olsun. Dozunu aşmadığınız müddetçe hiçbir şey zehir değildir bunu da unutmayın. Sağlıklı haftalar dilerim.
DYT.BAŞAK KEFELİ 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER

Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla   telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir. Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz; ·          DEMİR Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlen...