Ana içeriğe atla

DİYETİNİZDE SEBZE ÇORBASINA YER VERİN


Benim diyetlerimin olmazsa olmazı çorbadır. Hemen hemen her diyetime 1 dilim ekmek muadili olarak çorba eklerim. Özellikle kış döneminde sebze ve tahıl çorbalarını çok severim.
Diyete çorba ekleyebilmek için yapılışında bazı hususlara dikkat etmemiz gerekir. Çok unu, bol malzemeli, etli, tavuklu veya fazla kremalı yağlı çorbalar benim diyetlerim için uygun değil. Şimdi diyorsunuz ki yağsız unsuz çorba mı olur? Olur hem de o kadar güzel olur ki.
Bazı diyet listelerinde hep eleştirdiğim konu menülerin lezzetsiz oluşudur. Ben prensip olarak lezzetsiz olan şeylerin zorla yenilmesine karşıyım. Yani siz brokoliden nefret ediyorsanız illaki diyetinizde brokoli haşlaması olmak zorunda değildir. Diyet sürdürülebilir,uzun soluklu olsun isterseniz mutlaka o diyetin lezzet taşıması gerekir. Bu menüdeki bütün yemekler için geçerlidir tabi ki çorbalar için de.
Benimde evimde çok sıklıkla yaptığım birkaç vazgeçilmez lezzetli çorbam var. Bunları diyet yapanlarla paylaşmak istedim. Hem kalorileri oldukça düşük, hem içlerinde un ya yok yada oldukça az miktarda mevcut. Koca bir tencere yapıyorsunuz ve içinden sadece 1 dolu kase içiyorsunuz yani oldukça düşük kalorili oluyorlar. Neyse fazla uzatmayalım tariflerim şu şekilde;

SÜTLÜ BROKOLİ ÇORBASI
1 iri baş brokoli
1 dolu yemek kaşığı pirinç veya bulgur
1 dolu yemek kaşığı kırmızı mercimek
2 su bardağı su
Brokoliyi minik minik kesin ve bütün malzemeleri iyice yumuşayana kadar  kapağı kapalı bir çelik tencerede haşlayın. Suyunu fazla koymayın ki çorbanız fazla sulu olmasın. Çünkü çorbamıza un eklemeyeceğiz. Malzemeleriniz pişince blenderdan geçirin. Kıvamlı bir yapıda olacak. Yaklaşık 1 su bardağı kadar da üzerine süt ilave edin ve kısık ateşte özdeşleşmesi için biraz pişirin. Eğer kıvamı koyu olursa biraz daha süt ekleyerek seyreltebilirsiniz. Tuzunu da ekledikten sonra 1 dolu kase içebilirsiniz. 

MANTAR ÇORBASI

1 paket yani yarım kilo mantar
1 kaşık tereyağı
1 su bardağı kadar yoğurt
2 kaşık yulaf kepeği
1 yumurta
Bolca bir tutam maydanoz
Karabiber

Mantarları incecik doğrayın. Çelik tencerede 1 kaşık tereyağı ile kısık ateşte bırakın. Tencerenin kapağını kapatın. Mantarlar 1-2 dakika içinde mis gibi suyunu salacak. Tereyağı ile biraz pişicek. Kenarda ayrı bir kapta yoğurt, yumurta ve yulaf kepeğini çırpın. Bu karışıma 1 çay bardağı kadar sıcak suyu yavaş yavaş ekleyin. Mantarlarınızın piştiğinden emin olduğunuzda yoğurtlu karışımı tencereye ilave edin. Kısık ateşte karıştırarak özdeşleştirin. Ocağı kapattıktan sonra tencerenin içine karabiber ve ince kıyılmış maydanozlarınızı ilave edin. Koca bir tencere çorbadan 1 kase dolusu çorba ayırın ve afiyetle için. 


Diyet Çorbalar ile ilgili diğer tarifleri de okumak için TIKLAYINIZ.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER

Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla   telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir. Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz; ·          DEMİR Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlen...