Ana içeriğe atla

DİYETTE ARA ÖĞÜN ALTERNATİFLERİ




     Diyetin olmazsa olmazı ara öğünlerdir bunu biliyorsunuz. Her ne kadar bazı uzmanlar ara öğün önermese de hem şeker kontrolü için, hem metabolizmayı hızlandırmak için hem de iştahınızı kontrol altına alabilmek için hala ara öğünlü diyetler geçerliliğini sürdürüyor. Benim de diyetlerimde ara öğünlerim çok kıymetli. Ara öğün olmadan yazdığım diyetlerin sayısı 2-3 ‘ü geçmez sanırım. Özellikle de akşam üstü 16:00-17:00 ara öğünü benim olmazsa olmazım. Belki ihtiyaç duymadığınız için belki de yoğunluğunuzdan sabah ara öğününüzü atlayabilirsiniz. Ama enerjimizin en çok azaldığı, şekerimizin destek istediği  akşamüstü saatleri çok önemli . Ayrıca akşamüstü ara öğününün bir diğer önemli görevi de akşam yemeği için iştahınızı ciddi anlamda kesmesi. Tabii bunda tercih ettiğiniz ara öğünün de içeriği  önemli. Yanlış tercihler sizi daha çok acıktırabilir veya kilo alımı yaşatabilir. Bu yazım akşam üstü ara öğünlerinizin nasıl olabileceği hakkında. Sadece bir ara öğün için onlarca alternatif mevcut.

İşte benim sevdiklerimden bazıları;
·         1 avuç leblebi ve 1 bardak ayran
·         1 adet probiyotikli yoğurt ve içine 2-3 adet kuru kayısı
·         1 dilim ekmek üzerine 1 adet karper peynir. Yanlarına 1 fincan yeşil çay
·         1 bardak süt ve 2 adet kepekli galeta
·         4 adet kuru kayısı ve 10 adet badem
·         1 fincan sütlü şekersiz neskafe yanına 3 adet şekerli diyet bisküvi
·         1 fincan sütlü neskafe yanına 1 adet pastane kurabiyesi
·         1 kase yoğurt içine yeşil mevsim otları, baharatlar ve 1 dilim kıtır etimek
·         1 kutu light ton balığı yanına yeşillikler ve 1 dilim kıtır ekmek
·         Her birini 1 adet marul yaprağına sarılı 3 adet çiğ köfte  ve yanına 1 bardak ayran
·         1 orta boy ince ince kesilip fırınlanmış elma üzerine tarçın ve 1 tatlı kaşığı öğütülmüş fındık

Ara öğünlerim çok lezzetli değil mi? Diyet yapmak demek eziyet çekmek demek değildir.  Herkese keyifli ve sağlıklı diyetler dilerim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER

Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla   telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir. Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz; ·          DEMİR Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlen...