Ana içeriğe atla

PORSİYONLARI NE KADAR BİLİYORSUNUZ?




Diyet programlarımda en sıkıntı çektiğim konulardan biri de porsiyonlar. Herkesin kaşığı, herkesin su bardağı, herkesin eli, avucunun içi birbirinden farklı. Genelde fotoğraf çektirip bana göstermelerini istiyorum ama yine de sıkıntı yaşadığım programlar olabiliyor. Bende gerçek porsiyonları size anlatmak için bir yazı hazırlamak istedim.


 Fotoğrafta da görüldüğü gibi porsiyonu oldukça farklı anlamlar çıkaracak bir çok besin var. 1 kase makarna diyorum ama hangi kase ile, 1 parça peynir diyorum ama hangi boyutta. Bu fotoğraf porsiyonların doğrusunu gösteriyor.
Sizin için interneti şöyle bir gezindim ve en doğru fotoğrafları buldum. 


 1. İşte benim birincim. Özellikle bayanlara çok uygun. eğer öğle yemeğinde porsiyonunuz buysa ve yanında da ekmek yemediyseniz SÜPER.  Yanındaki bulgur pilavı çıkmak kaydı ile 1 dilim ekmek yiyebilirsiniz.balığı tam kararında, sebzesi bol tam bir diyet tabak.






2. Aşağıdaki tabakları bir inceleyelim. A tabağı erkekler için daha uygun. Tahılı daha bol. 2 porsiyon tahıl mevcut. Yani 2 dilime eşdeğer şekilde pilav. Tabi ki zayıflama diyetlerinde kepekli pirinç veya bulgur kullanmanızı tavsiye ediyorum. Ama porsiyon uygun. Yanına 1 kase yeşil salata ile süper. Tabi ki bu tabağın yanında ekmek yok. B tabağına bakalım. Tahılı 1 porsiyon. Daha bayanlara uygun bir tabak. Sebzesi bol, tavuğu oldukça ideal. 2 resim önceye giderseniz avuç içi kadar bir et içerdiğini tahmin edebilirsiniz. SÜPER.





3. İşte benim diyet tabağım. Güzel büyük parça yaklaşık 2 porsiyon kadar ızgara et. Eğer öğle yemeğini sebze ile geçirdiyseniz akşam bu boyutta bir et yiyebilirsiniz. Yanında tahıl mı yok? Ozaman 1 dilim esmer ekmek ile birlikte afiyetle karnınızı doyurun. Bu arada diyette sote sebzeye bayılıyorum. Kolarisi düşük, lezzeti bol. Daha ne olsun. 



4. Hani makarna diyorsanız işte buyurun. Buradaki porsiyon 3 tahıl hakkı kadar. Yaklaşık 9-10 kaşık gibi görünüyor. öğle yemeğinde bu tabağı tüketin. Akşam yemeğinde de ekmek yemeden 3 numaralı tabağı tüketin. İşte size makarnalı diyet. Makarnalarınızı burada olduğu gibi kıyma veya peynir ile zenginleştirin. Tek başına makarna yiyip kalkmayın. Yanında veya içinde sebzeleri mutlaka olsun. 




NOT: Porsiyonu hakkında merak ettiğiniz bir besin var ise yorumdan yazabilirsiniz. Bilgilendirmek benim işim :)

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER

Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla   telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir. Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz; ·          DEMİR Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlen...