Ana içeriğe atla

DİYETTE BULGUR NASIL OLUR



Diyet programlarında hangi besinleri nasıl yiyebiliriz serimize sebzeli bulgur pilavı ile devam ediyoruz.

Zayıflama diyetlerimin olmazsa olmazı bulgurdur. Besleyici, doyurucu, uzun süre tok tutucu, keyif verici, B grubu vitaminlerin deposu..

Türkiye'nin doğusundan batısına kuzeyinden güneyine her ilde mutlaka bulgur ile yapılan yöresel  yemekler vardır. Kısacası ekmekten sonra belki de evlerimizde en çok kullanılan tahıldır bulgur. Bu kadar yaygın kullanılan ve sevilen tahıl ile yapılan yemekleri burada anlatmama gerek yok. Eminim benden fazlasını biliyorsunuzdur. Yanlız bu güzel besini zayıflama diyetinde nasıl kullanabiliriz. Biraz bu konuya değinelim.

Pişmiş hali ile kadınlar 4-5 kaşık, erkekler 7-8 kaşık  bulguru bir öğünde rahatlıkla yiyebilirler.
Sebzelerin ortalama %90'ları sudan oluşur. Kalorileri oldukça düşüktür. lifleri yüksektir. Kısacası diyetlerde aradığımız en mükemmel besinlerdir. İçeriklerinden dolayı negatif kalorili besin olarak geçerler. NEGATİF KALORİLİ BESİNLER  yazımı okuyarak daha detaylı bilgi edinebilirsiniz. Dolayısı ile bu negatif kalorili besinleri bulgur, makarna, pirinç,kinoa gibi tahıllarla ile karıştırmak yemeğin kalorisini yükseltmek yerine düşürür. Tabağın lif oranı yükselir. Bulgur gibi tok tutucu bir besini sebze ile karıştırmak tok tutuculuğunu daha çok artırır.



SEBZELİ BULGUR PİLAVI(2 kişilik)

Tencerenin içine dolabınızda hangi sebze varsa ufak ufak doğrayın. Üzerlerine 1 kaşık zeytinyağı ilave edip tencerenin kapağını kapatın. yaklaşık 5dk pişmeye bırakın. Üzerine 1 çay bardağı yıkanmış bulguru ilave edin. 1/2 bardak su ile pişirin. İstediğiniz baharatları ilave edebilirsiniz. Afiyet Olsun...

Benim bulgur pilavımın içindekiler;

  • 1 baş soğan
  • 1 çarliston biber
  • 1 kırmızı yağ biberi(kapya)
  • 4-5 mantar 
  • 1 büyük domates
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • pul biber
  • himalaya tuzu 
  • 1 çay bardağı bulgur 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER

Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla   telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir. Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz; ·          DEMİR Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlen...