Ana içeriğe atla

DİYETTE MAKARNA BÖYLE OLUR


Zayıflama diyetinde her hastama "Bu hafta benden istediğiniz birşey var mı?" diye sorarım.Bir numaralı istek tabi ki tatlı oluyor.İkinci istek ise MAKARNA :)

Gaddar bir diyetisyen olmadığımı düşünüyorum. İsteklere en masum şekilde cevap verebilmek için uğraşıyorum. Peki diyette makarna nasıl olmalı? Makarna pişirirken nelere dikkat edilmeli?

Makarnadan korkulmasının sebebi kan şekerini hızlı yükseltip, çabuk acıktırmasıdır. Biz makarnayı pişirirken bu iki istenmeyen konuyu ortadan kaldıracak dokunuşlar yapabiliriz.

Makarna pişirken dikkat edilmesi gereken püf noktaları şu şekilde;

  1. Makarnanızı az yağ kullanarak pişirin. Yağsız makarna mı olurmuş demeyin. Deneyin. Son derece lezzetli olduğunu göreceksiniz. 
  2. Makarnanızın içine lifli besinler ekleyin. Yemeğin lifi ne kadar yükselirse, tok tutuculuğu da bir o kadar artar. Ayrıca lifli besinlerin şekeri yükseltme hızı da daha düşük olur. 
  3. Makarnanızı hamur olana kadar haşlamayın. Makarnanın haşlanma süresi 10dk'dır. maksimum 10 dk haşlayın. hafif diri kalan makarna daha uzun süre tok tutar. Kan şekerini daha yavaş yükseltir ve daha dinç tutar. 
  4. Makarnanızın yanına mutlaka hayvansal kaynaklı bir protein ekleyin. Balık, tavuk, köfte, yoğurt veya peynir. Artık hangisini seviyorsanız. 

İşte benim makarnamın içindekiler;

    BOL SEBZELİ MAKARNA (2 kişilik)

 Dolabınızda hangi sebzeniz varsa hepsini kullanabilirsiniz.
  • 1 adet kapya biber
  • 1 adet çarliston biber
  • 5 baş mantar
  • 1 büyük boy rendelenmiş kabak 
  • 1 kaşık zeytinyağı
  • 2 kaşık soya sosu
  • 150g filiz yumurtalı erişte(yarım paket)
  • tuz
  • Kekik 
Makarnanızı haşlarken sebzeleri tencerenin kapağını hiç açmadan(buharı içinde kalsın) soteleyin.Sebzeler sotelenince soya sosunuzu ilave edin. Haşlanmış makarnanızı sote sebzelerin içine ilave edin ve karıştırın. 

AFİYET OLSUN 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER

Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla   telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir. Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz; ·          DEMİR Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlen...