Ana içeriğe atla

FOLİK ASİT & HAMİLELER



 Sanıyorum ki çoğu bayan artık gebe kalmak istemeden 3 ay öncesinde folik asit kullanması gerektiğini biliyordur. Planlı gebelik düşünen her kadın kendi ve bebeğinin sağlığı için folik asit kullanmalıdır.  Acaba sadece yediklerim ile folik asiti alsam ek takviye kullanmasam olur mu? Diye düşünenler varsa bu yazımı okumalarını tavsiye ediyorum.
Folik asit B9 vitamini olarak da geçen
suda eriyen bir vitamindir. İlk olarak 1943 yılında besinlerden ayrıştırılarak bulunmuştur. Vücudumuzun yapı taşları için sinir sistemi gelişimi için oldukça önemli görevleri vardır. Özellikle gebelik esnasında annede ki folik asit eksikliği bebekte ciddi sağlık problemlerine, anomalilere, nöral tüp defektine sebep olmaktadır. Dolayısı ile bu ciddi sorunlardan korunmak için gebe kalmadan 3 ay önce folik asit desteğine başlanmalıdır. Destek hamileliğin 12.haftasına kadar devam etmeli, annenin folik asit eksikliği kalmamalıdır.
Günlük folik asit takviyesi kullanmak istemeyen veya farklı sebeplerden dolayı ek tablet alamayan anne adaylarının folik asiti bol bol bulunduran besinlerden faydalanmaları gerekir. Aşağıdaki tabloda farklı besinlerin 100gramlarında bulunan folik asit miktarlarını görüyorsunuz.Hamilelik esnasında  günlük alınması gereken folik asit miktarı mutlaka 400mcg’dır. Ancak folik asit besinleri pişirirken kayıplara uğrar. Örneğin haşlanmış sebzelerde haşlama suyuna folik asit geçer. Dolayısı ile bol suda pişirilen besinlerde folik asit kaybı fazladır. Folik asitin vücutta rahat emilebilmesi için c vitamini ile birlikte alınmasını öneririz. Dolayısı ile folik asitten zengin bir yemeğin yanında bol limonu bir salata veya taze sıkılmış bir meyve suyu içmelisiniz.

*Farklı besinlerin 100 gramlarındaki folik asit miktarları aşağıdaki tablodaki gibidir. (mcg/100g)
SEBZELER  (HAŞLANMIŞ)
MEYVELER
Bürüksel lahanası
110
Portakal
30
Ispanak
90
Greyfurt
25
Brokoli
65
Portakal suyu
20
Yeşil fasulye
55
Muz
15
Marul çiğ
55
Tahıllar

Karnabahar
50
Beyaz ekmek ortalama
30
Bezelye
45
Kepekli ekmek ortalama
40
Taze mısır
35
Spagetti haşlanmış
4
Lahana
30
Pirinç beyaz haşlanmış
4
Patates eski
25
Diğer besinler

Patates yeni
20
Karaciğer yağda pişmiş 
240
Domates çiğ
15
Ceviz
77
Havuç
15


Salatalık çiğ
9




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER

Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla   telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir. Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz; ·          DEMİR Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlen...