Ana içeriğe atla

BADEM Mİ FINDIK MI?




Bu iki muhteşem yağlı tohumu sevmeyen çok az insan vardır. Bende diyetlerim de sıklıkla yazıyorum. Ancak bademi biraz daha ağırlıklı yazıyorum. Neden mi? işte size badem ile fındık arasındaki farklar. 

KALORİLERİ(100g’da)
Badem  
Fındık
600kkal
646kkal

Bademin 100Gramının kalorisi bir miktar daha azdır.
PROTEİN İÇERİKLERİ(100g’da)
Badem  
Fındık
20,57g
14,24g

Biliyorsunuz ki yağ ve protein içeriği yüksek olan besinlerin tok tutma süreleri daha uzundur. Zayıflama programlarında bitkisel protein alımı ise önemlidir. Bademin protein içeriği fındıktan daha fazladır.
YAĞ İÇERİKLERİ (100g’da)
Badem  
Fındık
50.22g
59.58g

Eğer kilo vermeye çalışıyorsanız badem, kilo almaya çalışıyorsanız fındık tercih etmeniz daha mantıklı.
DEMİR İÇERİKLERİ (100g’da)
Badem  
Fındık
5,26mg
3,22mg

Bitkisel kaynaklı demirin kullanımı vücudumuzda düşüktür. Ancak az da olsa kullanılabilirlikleri vardır. Zayıflama diyetlerinde hastalarımızı kansız bırakmak en büyük endişemizdir. Dolayısı ile demirden engin ürünleri tercih etmeyi daha çok seviyorum. Badem bu konuda da fındığın önüne geçiyor.
MAGNEZYUM İÇERİKLERİ(100mg’da)
Badem  
Fındık
303mg
149mg

Magnezyum özellikle kas kasılması esnasında vücudumuzun ihtiyaç duyduğu çok önemli bir mineral. Eğer bacaklarınıza, parmaklarınıza kramplar girmeye başladı ise aklımıza magnezyum eksikliği gelir. Ayrıca kaslar biliyorsunuz ki vücudun kalori sarfeden bileşimleridir. Magnezyum eksikliği metabolizmanızı yavaşlatacaktır. Bu sebeple diyetlerimde magnezyumu yüksek besinleri tavsiye ediyorum. Bademin magnezyum içeriği fındıktan 2 kat daha fazladır.

Bu bilgiler ışığında zayıflama diyetlerimde badem yazmayı fındığa göre daha uygun buluyorum. Ancak özellikle çocuklarda, büyüme gelişme döneminde, kilo almaya çalışanlarda, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek isteyenlerde fındık tüketimi çok çok önemlidir. Fındık daha yağlı bir besin olabilir ancak fındıkta bulunana yağ aitleri oldukça önemlidir. Dolayısı ile eğer kilo vermeye çalışıyorsanız bademe ağırlık verebilirsiniz. Diğer koşullarda ise fındığı tüketmeyi ihmal etmemeliyiz.  

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER

Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla   telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir. Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz; ·          DEMİR Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlen...