Ana içeriğe atla

RAMAZAN YAZI DİZİSİ 1: RAMAZANDA SOFRANIZDAN KEFİR EKSİK OLMASIN




Yaz ramazanları açlık süresinin uzunluğu, hava sıcaklığının fazla olması sebebi ile daha dikkatli olunması gereken ramazanlardır. Son yıllarda ramazan ayı yılın en sıcak günlerine denk geliyor. Dolayısı ile özellikle sahur ve iftar da tercih etmemiz gereken besinleri daha dikkatli seçmeliyiz.
Özellikle sahur soframızda, bizi uzun süre tok tutabilecek, sıvı eksikliği yaratmayacak, terleme ile mineral dengemizi bozmayacak, susatmayacak besinler yer almalıdır. Özellikle süt ürünleri ihmal edilmemelidir. Yeterli protein içeriği, su içeriğinin yüksek olması, özellikle mineralce zengin oluşu, kan şekerini dengeleyici özelliği sayesinde kefir sahur sofralarının vazgeçilmezidir.
Sahur sofranızda mutlaka bulunması gereken besinleri şu şekilde sıralayalım;
·         Kefir
·         Haşlanmış veya sebzeli yumurta
·         Tam buğday ekmeği veya bulgur
·         Yağlı tohumlar( çiğ halleri ile badem, fındık ve ceviz)
·         Az tuzlu peynir
·         Yemek yemek isteyenler için kıymalı sebze yemekleri
·         Çorba içmek isteyenler için tarhana, mercimek, ezogelin veya yoğurtlu çorbalar
·         1 kase kadar salata veya sebze söğüş
·         Ve bol bol su
Oruçlu iken gün içinde serin ortamlarda durmak, fazla bedenen aktif olmamak günü daha rahat geçirmenizi sağlayacaktır. Hatta eğer şansınız var ise gün ortasında 1 saat kadar uyumak enerji yoksunluğunuzu azaltacaktır.
İftar sofrasında ise en önemli kural aceleci olmamaktır. Sakin sakin yenilen yemekler ve hatta yemek arasında 10-15 dakikalık bir molanın verilmesi sindirim sisteminize iyi gelecektir. Orucunuzu hafif bir besin ile açtıktan sonra mutlaka 1 bardak kefir veya 1 kase yoğurt yemelisiniz. Bu besinler gün içinde kaybettiğiniz mineralleri yerine koymakta çok başarılılar. Ayrıca şeker kontrolü konusunda da oldukça iyiler. 
İftar sofranızda olmasını tavsiye ettiğim besinler şu şekildedir;
·         Mutlaka su. Vazgeçilmezimiz . Oda ısısında olmalı fazla soğuk olmamalıdır.
·         Ilık bir çorba.Sıcak çorba boş olan midenizi rahatsız edecektir.
·         Belki zeytin, hurma gibi iftariyelikler. Yağlı besinler ve kızartmalar olmamalıdır.
·         Mutlaka etli veya tavuklu yani proteinli bir yemek.
·         Şekerimizi dengelemesi için yoğurt veya 1 bardak kefir.
·         Her akşam mutlaka salata.
·         Ve tabiî ki ramazan pidesi. Ramazan pidesinin porsiyonunu el büyüklüğünde veya 2 iri kare parça gibi düşünebilirsiniz. Ancak özellikle kilo sıkıntısı olan veya ramazanda kilo almak istemeyenler dikkat etmeli. Sofranızda makarna, pilav, börek, patates gibi başka bir karbonhidrat kaynağı varsa pidenizi yememelisiniz. Hem pide hem pilav fazla gelecektir.
Orucumuzu açtıktan sonra vücudumuza biraz fırsat tanımalı, biraz dinlenmeliyiz. Özellikle yemeğin üzerine en az 1 saat hiçbir şey yenilmemelidir. 1 saat sonra sinidirmi kolaylaştırmak ve gün içinde kaybolan mineralleri yerine koyabilmek için 1 şişe doğal maden suyu içebilirsiniz.  Yemekten yaklaşık 1,5-2 saat sonra açık çay veya kahve içebilirsiniz. Kahvenizin üzerine 1 porsiyon meyve. Eğer tatlı yemek istiyorsanız mümkün olduğunca hafif ve sütlü olanlarını tercih edin. Güllaç ramazanda en sevdiğimiz hafif sütlü tatlıdır. Tatlı tercih ettiğiniz akşamlar meyvenizi yemezseniz şeker yüklemesi yapmamış olursunuz. 

Sağlıklı, keyifli, huzurlu bir ramazan geçirmeniz dileğiyle…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER

Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla   telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir. Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz; ·          DEMİR Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlen...