Ana içeriğe atla

RAMAZAN YAZI DİZİSİ 3: İFTARDAN SONRA TATLI İSTEĞİ




Gün içinde uzun bir süreyi susuz ve aç geçirmek şeker dengemizi ve açlık tokluk kontrolümüzü etkiliyor. İftarı daha sağlıklı geçirebilmek, iştahımızı kontrol atında tutabilmek için eski yazılarda da anlattığım gibi ufak molalar vererek yemek yenmelidir. Orucunuzu çorba, su, salata, ayran ile açtıktan sonra 15 dakika kadar mola verilmelidir. Ardından sofraya tekrar geri gelip oldukça sakin bir şekilde ana yemeği yemeğe başlamalıyız. İftarımızı yaptıktıktan sonra canımız genellikle tatlı ister.  Bunun sebebi kan şekerinin normal seviyeye ulaşabilmesi için, hücrelerinizin şeker dolgunluğuna erişebilmesi için gerekeli vakit geçmeyişidir. Tavsiyem iftar yemeğinin ardından  1 saat hiç birşey yemeden beklemektir. Bu bekleme esnasında, sıvı tüketilebilir. Su, maden suyu, çay, kahve içebilirsiniz. Meyve veya tatlı yemek için iftarın üzerinden en az 1 saat geçmelidir. 

YA MEYVE YA TATLI

O akşam meyve mi yoksa tatlı mı yemek istediğinize karar verin. Çünkü hem meyveyi hem de tatlıyı aynı anda yemeniz gereğinden fazla şekerden gelen kalori almanıza sebep olacaktır. Bu durum hem kilo almanız için bir risktir hem de şeker dengenizi bozabilir. Eğer o akşam tatlı yemek istiyorsanız 1 porsiyon kadar tatlıyı yiyebilirsiniz. Tatlılarınızın hafif, sütlü, meyveli, az şekerli olmasını tavsiye ederim.2-3 gece üst üste tatlı tüketmemeye özen gösterin. Tatlınızı yedikten sonra 1 saatlik bir fiziksel aktivite vücudunuza iyi gelecektir.
Sağlıklı bir ramazan ayı geçirmeniz dileğiyle

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER

Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla   telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir. Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz; ·          DEMİR Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlen...