Ana içeriğe atla

DONDURMA AŞKINA




 “en masum tatlı dondurmadır” diye yanlış bir bilgi dolaşıyor etrafta. Sınırsız yiyebilirsiniz, kalorisi yok, kilo yapmaz, şeker yükseltmez gibi inanışlar var. dondurma ile aranızı bozmak istemem ama bu durum maalesef böyle değil.
Eskiden dondurmalar gerçekten sahlepli, gerçek sütlü yapılırmış. Tabi ki tadına da doyum olmazmış. Şimdilerde piyasadaki dondurmaların çoğu hazır karışım tozların su ile çırpılması ile elde ediliyor. İçinde süt tozu, krema, fruktoz şurubu gibi aslında bizim pek de sevmediğimiz şeyler bulunuyor. Çikolata kaplama, renklendirici, boyar madde gibi katkılarla hem sağlıksızlaştırılıyor, hem de kalorisi yükseliyor.  Aslında dondurma niyetine yediğiniz şey marketlerde satılan bisküvi, gofretten pek farklı olmuyor. O zaman bu masum tatlının masumluğu da tabi ki gitmiş oluyor.
Benden size tavsiye güvenilir bir yerde yapılmış açık pastane dondurmalarını tüketmeniz. Dondurması ile meşhur olmuş, lezzetli, sahlepli, kıvamlı dondurma yapan, süt kullanan dondurmacıları keşfedin. Haftada 2-3 defa 1 porsiyon yani 2 top, ortalama 100g dondurma yemeye çalışın. Bir gün mola vererek yiyebilirsiniz. Evde yiyecekseniz dondurma kupunuzun boyutunu küçük tutun. Kocaman bir kasenin içinde 2 top dondurma sizi tatmin etmeyecektir. Unutmayın ilk önce göz doygunluğu gerekli. Ayrıca her dondurma yiyişinizde külah tüketmeyin. Dondurma külahı yerine kupta dondurma yemeniz, üzerine şekerleme, çikolata sosu döktürmemeniz yediğiniz tatlıyı daha masum hale getirecektir. 

Ortalama 100g dondurma 200-250 kalori arasında enerji içerir.
Örneğin ;
1 mini magnum 45-50gram arasında  140-150 kaloridir. Çeşidine göre kalorisi değişir.  
1 cornetto çikolata disk ortalama 300kaloridir.
1 porsiyon kazandibi(eker kutu) 200-250 kalori arasıdır.
2 küçük kare baklava 250 kaloridir.

Kısacası “dondurma masumdur, kalorisi yoktur, şekeri yükseltmez” gibi bir düşünceniz varsa yanılıyorsunuz. 1 paket  cornetto yemeniz 1 porsiyon baklava yemişsiniz gibi etki yapabilir. Peki dondurmadan vaz mı geçelim? Tabi ki hayır.Siz en iyisi dozunu, miktarını, sıklığını iyi ayarlayın. Sağlıklı seçimler yaparak vücudunuza iyi bakın, ağzınızın tadı kaçmasın. Keyifli bir yaz dönemi geçirmenizi dilerim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER

Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla   telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir. Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz; ·          DEMİR Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlen...