Ana içeriğe atla

DÜŞÜK KALORİLİ ATIŞTIRMALIKLAR




Diyet yaparken çoğu kişi kalorisi olmayan veya kilo yapmayan atıştırmalıkları sorarlar. “gönlümce, doyana kadar yiyebileceğim bir şey yok mu?” sorusu en sık duyduklarımdan. Aslında bu post gerçekten ihtiyaç duyduğum için yazılan bir post. Kalorisi düşük, yediğiniz zaman hem sizi hem de diyetisyeninizi üzmeyecek, masum sayılan, en azından sizi fazla yağlandırmayacak besinler mevcut. Ancak bu postu okumadan önce suyun bile bir sınırda kalması gerektiği, her şeyin bir tüketim dozunun olduğunu aklımızdan çıkarmayalım.

·         Negatif kalorili besinleri diyetinizde sınırsızca yiyebilirsiniz. Çünkü adı üzerinde bu besinlerden pozitif anlamda bir kalori sağlayamıyoruz. Vücudunuzu yağlandırmıyorlar. Yer kaplayarak tokluk hissi yaratıyorlar. NEGATİF KALORİLİ BESİNLER yazısına tıklayarak ulaşabilirsiniz. Bu besinleri çiğ veya haşlayarak, fırınlayarak da tüketebilirsiniz. 

·         Meyvelerden tanesi en çok ama koalrisi en düşük olanları atıştırmalık olarak seçebilrisiniz. Örneğin böğürtlen, ahududu, vişne. 1 kase dolusu yiyebilirsiniz. Üzerlerine az miktarda yoğurt dökerek de yiyebilirsiniz. 

·         Leblebi veya nohut kalorisi düşük, tok tutan, yağ içermeyen, şekeri hızlı yükseltmeyen bir yapıya sahip. 1 çerez kasesi dolusu leblebi veya nohut tüketebilirsiniz. Lezzetlendirmek için 1 kasenin içine 1 kaşık kuru üzüm de karıştırabilirsiniz. Leblebinin baklagil grubundan olduğunu ve fazlasının aşırı gaz yaptığını unutmayınız. 

·         Yağı alınmış ayran veya yağı alınmış süt ile içecekler hazırlayabilirsiniz. Örneğin yağı alınmış ayranın içine 1 avuç dolusu böğürtlen atarak shakerdan geçirin.enfes bir içecek elde edeceksiniz. Soğuk süt içine 1 kaşık neskafe biraz buz ile enfes bir kahve yapabilirsiniz. 

·         Kepekli yaprak galetaları çoğunuz biliyorsunuzdur. Bu galetalar oldukça ince ve düşük kaloridir. 4 adet yaprak galetanın üzerine yağsız lor peyniri sürün. Üzerlerine isteğinize bağlı olarak domates dilimleri koyabilir veya baharatlı salça sürebilirsiniz. Son derece keyifli, oyalayıcı ve düşük kalorili bir ara öğün yapmış olacaksınız. 

·          1 muzu ezin ve yulaf kepeği ile karıştırın. İnce parçalar halinde fırında biraz pişirin. Bu şekilde kıtır kıtır yulaflı meyveli tatlı galetalar elde edebilirsiniz. Atıştırmalık için süper. 
 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER

Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla   telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir. Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz; ·          DEMİR Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlen...