Ana içeriğe atla

SOĞUK HAVALARDA BAĞIŞIKLIĞINIZ ZAYIFLAMASIN




Geçtiğimiz hafta itibari ile Bursa soğuğun etkisinde. Tabiî ki kendinizi soğuktan korumaya çalışacaksınız ama vücudunuzu soğuk ile savaşmaya muhteşem şekilde hazırlamalısınız. Günlük olarak yediklerinize dikkat ederek işe başlayın. Sağlam bir bağışıklık sisteminin temelleri yediklerinizde gizli.
Kış diyetlerimde bal ve pekmez gibi doğal şekerleri sıklıkla kullanırım. Fazla değil 1 tatlı kaşığı bal tüketmek doğal yollarla bağışıklığınızı güçlendirmenin en kolay yolu. Eğer kansızlığınız varsa bunu pekmez olarak tercih edebilirsiniz.
C vitamini tam bir savaşçı. Bağışıklığınıza çok iyi gelecek. Günlük olara 2-3 porsiyon narenciye veya kış meyvesi tüketmeye çalışın. Özellikle greyfurt, mandalina, portakal ve nar vücudunuzu kışa hazırlamak için birebir.
Daha önceki haftalarda da bahsettiğim gibi balık olmazsa olmazımız. Özellikle çocuklarda ve yaşlılarda omega-3 yani balık yağı bağışıklığı güçlendiriyor. Haftada mutlaka 2 porsiyon balık tüketin. Balığınızı ızgara yapmayı unutmayın.
Yağlı tohumlar yani çerezler mineral ve antioksidanlar açısından çok zengin. Kışın özellikle yer fıstığı, badem ve fındık tüketin. Kavrulmamış çerez tercih ederseniz daha çok antioksidan almış olursunuz. Günlük 1 avuç çerez bağışıklığınıza iyi gelecek.
İşte en muhteşem içecek:Kefir. Daha sonra sizlere kefiri özel olarak anlatan bir yazı hazırlayacağım. Bağışıklık sistemini anlatan bir yazıda bu müthiş Kafkas içeceğine değinmeden geçmek olmaz. Bir bardağının içinde yüzlerce  probiyotik yani sağlığımıza faydalı canlı bakteriler var.  Bu bakteriler bağışıklığımızı kuvvetlendirmek için birebir. Çocuklarınızın gece uyumadan önce içtiği sütleri kefir olarak değiştirin ve gözlemleyin. Bakalım hastalıklar kapınızı bu kış çalacak mı.
Eğer çok düzensiz beslenen biri iseniz mutlaka dışarıdan ek takviye alın. Özellikle çinko, beta-glukan ve C vitamini içeren takviyeler bağışıklık sisteminizi destekleyecektir.
Yedikleriniz ilacınız olsun, bu kış hastalıksız geçsin. İyi haftalar dilerim
 Gribe Yakalanmamak İçin Dikkat Etmemiz Gereken Hususlar 

  • Sabun ve su ile ellerinizi sık sık yıkayınız.
  • Bulaşma yollarından olan ağız, burun ve gözlere kirli ellerle temas etmekten kaçınınız.
  • Yüzeyleri sık sık temizleyiniz.
  • Yeterli ve dengeli besleniniz.
  • Hasta kişiler ile yakın temastan kaçınınız. Kapalı ve kalabalık ortamları sık sık havalandırınız.
  • Herhangi bir risk grubunda iseniz grip aşısı yaptırınız.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER

Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla   telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir. Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz; ·          DEMİR Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlen...