Ana içeriğe atla

NE KADAR SU İÇİYORSUNUZ?




Su mevzusu biz diyetisyenlerin sürekli olarak üzerinde durduğumuz bir konu. Danışanlarımıza her görüşmede yeteri kadar su içip içmediklerini sorgular dururuz. Peki niçin su içmek diyette bu kadar önemli? Yeterince su içmediğimiz zaman ne oluyor? Bu soruları cevaplandıralım.
İnsan vücudundaki bütün kimyasal reaksiyonlar sulu ortamda gerçekleşiyor. Vücudumuzun ortalama yarısı sudan oluşuyor. Kısacası susuz hayat olmuyor. Ter ile, idrar ve dışkı ile hatta vücut ısımız dolayısı ile tenimizden ve nefes verirken buhar ile vücudumuzdan su kaybediyoruz. Daha sıcak havalarda yada spor yaptığımızda, ateşlendiğimizde yada yüksek kalorili beslendiğimizde su ihtiyacımız da buna paralel olarak artıyor.
 Vücudumuzun suya olan ihtiyacını hesaplarken günlük tükettiğimiz kalori dikkat alıyoruz. Ortalama her 1 kaloriye 1 ml su ihtiyacımız oluyor. Yani kabaca 1800-2000  kalori ile beslenen  bir kadının günlük 2 lt sıvı ihtiyacı oluşuyor. Eğer günlük alınan sıvı miktarı eksik kalır ise,   sağlık sorunları da oluşmaya başlıyor.
Susuz kalmaya bağlı en sık gözlemlenen sorun kabızlıktır. Mide ve bağırsak sorunu yaşıyorsanız içtiğiniz su miktarını gözden geçirin. Ayrıca dikkat dağınıklığı, cilt kuruluğu,  saç kuruluğu ve enerji düşüklüğü gibi sorunlar da susuzluğa bağlı olarak gelişir.
Kısacası su hayattır. Beyninizin size susuzluğunuzu hatırlatmayı unutmasına izin  vermeyin. Siz bilinçli olarak gün içinde 8-10 bardak arasında suyunuzu için. Sağlıklı  bir ömür dileklerimle .

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

MİDE AMELİYATI SONRASI BESLENME TAVSİYELERİ (DUMPİNG DİYETİ)

Midenin bir bölümün veya tamamının çıkarıldığı ameliyatlar sonrasında yiyecekler tüketildiği gibi ince bağırsağa geçiş yapar. Bu durum hastalarda bazı şikayetlere sebebiyet verir. Karın ağrısı, dolgunluk hissi, bulantı, kusma, sıcaklık hissi, terleme, yorgunluk, halsizlik, yüzde kızarıklık, çarpıntı, ishal, hipertansiyon, kan şekerinde ani yükselme gibi şikayetler yaşanması oldukça normaldir. Bu rahatsızlıklar ameliyatı takiben 2-5 yıl kadar sürebilir. Ancak bu süreci daha konforlu geçirmek için beslenmenizde dikkat etmenizi önerdiğim önemli noktalar vardır.  Öğünlerinizi küçük miktarlara bölerek ve yayarak tüketin. 3 ana 3-4 ara öğün tüketmek iyi gelecektir. En önemli kural çok iyi çiğnemektir. Ağzınıza aldığınız lokmayı 20-25 kere çiğneyin. Ağzınızda iyice erisin. Oldukça yavaş yemek yemeğe çalışın.   Şeker ve şekerli besinleri tüketmeyin. Proteinli besinleri tüketmeniz çok önemli. Yemeğinize ilk proteinleri yiyerek başlayın (yumurta, peynir, yoğurt, kıyma, tavuk gibi) Yeme...

RAMAZANDA TATLIYI NE ZAMAN VE NASIL YİYELİM?

İftar sofrasının bir köşesinde tatlının yeri hep hazırdır. Gün içinde düşen şekeri dengeleyebilmek için vücudunuz, beyniniz kısacası bütün hücreleriniz size “tatlı ye!” komutu verir. Daha yemeği bitirir bitirmez tatlıya geçiyorsanız aman dikkat! Tatlının yeri ve zamanı vardır.  İftarda özellikle sakin sakin yemek yenilmesini tavsiye ediyorum. Orucumuzu açtıktan sonra 10-15 dakikalık bir mola verip ardından ana yemeğe geçmeliyiz. Ana yemeğimizi de sakince bitirip bol sıvı tüketmeliyiz. Mideden doyma sinyallerinin beynimize ulaşması en az 15 dakika sürer. Eğer siz bütün yemeğinizi 10 dakika içinde yiyip bitiriyorsanız yemekten tatmin olmanız çok zordur. Eğer yemek sürenizi 15 dakikanın üzerine molalar, dinlenmeler ile çıkarabilirseniz hem daha az besin tüketerek doyacaksınız, hem de mide şikayetleri yaşamayacaksınız.  İftar sofrasında meyve ve tatlı olmamalı! İftarınızı bitirdikten sonra vücudunuza, midenize en az 1 saat vakit tanımalısınız. Bu esnada kan şekeriniz düzelecek, m...

SAÇ DÖKÜLMESİNDE BESİNSEL NEDENLER

Saç dökülmesi bayanları da bayları da yakından ilgilendiren bir konu. Saç uzmanlarının söylemi günde 100 tel saçın dökülmesinin normal olduğu. Ancak saçların seyrekleşmeye başlaması, günde 100 telden daha fazla   telin dökülesi, saçın incelmesi doğal bir durum değil. Stres, yetersiz saç bakımı, kullanılan saç ürünlerinin uygunsuz oluşu saç dökülmesinde etken. Ancak beslenme de en az bu saydıklarım kadar saç sağlığında önemlidir. Saç, kaş,kirpik sağlığı denildiği zaman aklımıza gelmesi gereken belli başlı besin maddeleri var. Bunları şöyle sıralayabiliriz; ·          DEMİR Demir, en çok kırmızı et, ciğer, yumurta sarısı, hindi ve tavuk eti, pekmez ve kuru baklagillerde bulunan yaşamsal bir mineral. Bu mineralin eksikliği ne yazık ki ülkemizde her 2 kadından 1’inde görülüyor. Demir yetersizliği veya kansızlık durumunda saç, kirpik ve kaşlarımız bu durumdan hemen etkileniyor. Son zamanlarda yaşadığınız halsizlik, yorgunluk, uyku hali, şiddetlen...